Лимфната система

Профилактика на лимфната система

Лимфната система е една от най-сложните и хитро устроени системи на човека. Ние даже не можем да си представим колко малко знаем за нея. Лимфната система е много важна – това е системата за извеждане на отровите от организма, особено на бактериалните и гъбично-паразитни отрови. Практически от тази система зависи имунитетът на човека, а имунитетът означава живот.

Тя върви изцяло отдолу нагоре и никога в обратна посока. Тоест от края на пръстите и до гръдния лимфен възел.

Местата за лимфна евакуация са:

ВЛАГАЛИЩЕТО (при жените)

УРЕТЕРА при (мъжете)

ЧЕРВАТА

ПОТНИТЕ ЖЛЕЗИ

НОСЪТ

СЛИВИЦИТЕ

ГРЪКЛЯНЪТ

ТРАХЕЯТА

БРОНХИТЕ

БЕЛИЯТ ДРОБ

Човек може да блокира или да изреже всичко, но с какво след това ще отделя гной, не е ясно.

Защо при тези, които отделят внимание на гимнастиката обикновено с лимфната им система всичко е наред. Човекът не притежава отделно сърце за лимфната системата, но как се създава движещият се поток от лимфа? Имаме лимфен съд, а около него мускули. Мускулите се съкращават – лимфата се изтласква, а обратно не я пускат клапаните в лимфните съдове. Но ако мускулът около лимфния съд не работи – откъде да се появи движението на лимфата?

ЛИМФАТА СЕ НУЖДАЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ

Кръвта се привежда в движение от мускулния сърдечен орган – сърцето, движението на кръвта по артериите и вените се осигурява от строежа на клапаните на сърцето, от строежа на сърдечната и артериалната система.

Лимфният поток е устроен по друг начин. Движението на лимфата е бавно и се осигурява от мускулите. Главният мускул за привеждане на лимфата в движение е диафрагмата. Тя е един вид „сърцето“ ни, лимфната система. При физическите натоварвания и дълбокото дишане с корема, амплитудата на движение на диафрагмата се увеличава и циркулацията на лимфата се усилва, т.е. премахва се застоят.

За функционирането на лимфната система трябва да се прави дихателна гимнастика, да се диша с корема, да се прави минимална гимнастика, да се ходи повече. Да се храним здравословно, да даваме на организма си нужните полезни вещества. Това позволява частично да се ликвидира застоят на лимфната система. И още – правене на терпентинови вани и обливания или контрастен душ плюс сауна са приятели на нашата лимфна система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *